Menu

Zdrowa Kuchnia Margo

Zdrowa Kuchnia Margo to blog, w którym znaleźć możecie przepisy na zdrowe, tanie, a do tego łatwe w przygotowaniu pyszności:

Wegetariańskie gołąbki z młodej kapusty w ciemnym sosie

zdrowakuchniamargo

Przedstawiam wam inną wersję wegetariańskich gołąbków z młodej kapusty, tym razem z pysznym ciemnym sosem i farszem ryżowo- pieczarkowo - marchewkowym :) Oczywiście młodą kapustę można zimą zastąpić „starą”, będą na pewno równie smaczne:)

Składniki (u mnie wyszło 12 gołąbków):
- 1 główka kapusty
- 2 paczki ryżu
- 1 duża marchewka
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- curry masala
- 1 jajko
- olej do smażenia
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki śmietanki 18%
- kawa inka czy inna zbożowa najlepiej w saszetkach, może być też sypana

golabki_21

1. Kapustę obrywam z liści, po czym każdy blanszuję we wrzątku przez 2 minutki.
2. Gotuję ryż wg instrukcji na opakowaniu.
3. Pieczarki myję i kroję drobno, marchewkę i cebulkę również.
4. Na patelni podsmażam cebulkę z marchewką, po czym dodaję pieczarki, nakładam przykrywkę i czekam aż pieczarki puszczą wodę.

golabki2
5. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i curry masalą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę 15 minut po czym odparowuję wodę z patelni.
6. Przestudzony farsz mieszam z przestudzonym ryżem i dodaję surowe jajko, mieszam.
7. W sparzonych liściach wycinam 2 cm grubych łodyg, po czym zawijam uformowane kulki z farszu i obwiązuję nitką grubszą, żeby się nie rozsypały podczas smażenia.
8. Na patelni rozgrzewam olej, smażę gołąbki z dwóch stron aż się ładnie zrumienią na brązowo, po czym zalewam je wodą i duszę na głębokiej patelni przez godzinę. Pół godziny jedna strona, po pół godziny przekładam gołąbki na drugą stronę. Na bieżąco uzupełniam zapas wody.
9. Gdy gołąbki są gotowe wyciągam je i zaczynam robić sos.
10. Sos: Najpierw smakuję pozostałość wody po gołąbkach, ewentualnie doprawiam solą, pieprzem bądź jakąś przyprawą do mięsa. Dodaje kawy zbożowej i zagotowuję. Kawa nada piękny ciemny kolor naszemu sosowi. Następnie rozrabiam w kubku mąkę z wodą i wlewam do sosu energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się kluski :) Na koniec nalewam do kubeczka trochę sosu, wlewam 2 łyżki śmietanki i mieszam i wlewam do sosu. Od razu wyłączam sos, bo śmietanka lubi się zważyć:D

 

 

© Zdrowa Kuchnia Margo
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci