Menu

Zdrowa Kuchnia Margo

Zdrowa Kuchnia Margo to blog, w którym znaleźć możecie przepisy na zdrowe, tanie, a do tego łatwe w przygotowaniu pyszności:

Gołąbki z młodej kapusty z czerwoną soczewicą i ryżem w sosie pomidorowym

zdrowakuchniamargo

Pierwszy raz robiłam gołąbki zapiekane w piekarniku i jestem zadowolona:) Młodej kapusty ciąg dalszy, tym razem w duecie z soczewicą. Ciekawy smak..ale kluczową rolę odgrywają tutaj przyprawy- musi być je czuć :)

Składniki ( u mnie na 10 gołąbków):

- 1 główka młodej kapusty

- 1 szklanka czerwonej soczewicy

- 1 opakowanie ryżu

- trochę bułki tartej

- 1 jajko

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 3 ząbki czosnku

- 500 ml wody

- sól, pieprz

- kurkuma

- curry masala 

- koperek

- łyżka mąki

- 2 kostki rosołowe własnej roboty

1. Soczewicę przelewam wodą na sicie po czym gotuję ją 20 minut.

2. Ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu.

3. Od kapusty odrywam liście, u mnie akurat było na 10 gołąbków ( te mniejsze spożytkowałam na surówkę:)) Po czym we wrzątku sparzam wszystkie liście po kolei przez około 2 minuty.

4. Ugotowany ryż i soczewicę studzę, po czym doprawiam solą, pieprzem, curry masalą i kurkumą na oko, dodaję jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszam i formuję kulki.

5. Liście kapusty nadziewam kulkami, zawijam i kładę na blaszkę. 

golabki

6. Przygotowuję sos: wodę zagotowuję w małym garnku, dodaje pokrojony czosnek, 2 kostki własnej roboty i gotuje z 7 minut, na koniec przyprawiam solą i pieprzem, zaklepuję mąką z wodą i wrzucam koperek.

7. Sosem zalewam gołąbki i piekę w piekarniku 60 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach zakrywam gołąbki folią aluminiową, żeby się nie spaliły.

© Zdrowa Kuchnia Margo
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci